Hvordan lærer vi at iagttage og læse naturen - at lytte, observere og imitere den? Hvordan lærer vi at arbejde med fremfor imod naturen og gøre vores samspil med naturen helende og regenererende? Hvordan designer vi økologiske helhedsløsninger ud fra naturens grundprincipper?
Vores Permakultur udbud 2023
Vi har 20 ha jord, hvor store dele er skov og retræte-områder. Vi har også områder som vi gerne vil dyrke og bruge som læringsområder. Hvis du vil være med, så læs med her:
Undersøg mere nedenfor
Permakultur begivenhederne på Himmelbjerggården udbydes i et samarbejde mellem foreningen EarthWays og foregår på Himmelbjerggaarden i Ry tæt på Himmelbjerget midt mellem Skanderborg og Silkeborg. Gården består af et område på 20 ha beliggende i noget af Danmarks smukkeste natur, og der er 15 bygninger af forskellig størrelse og anvendelse spredt over området med et samlet areal på ca. 6000m2.
Det er EarthWays mission at fungere som læringsrum, mødested, tænketank, laboratorium, netværk for interessenter og vært for dialog, refleksion og eksperimenter, der med baggrund i den økologiske krise videndeler og udvider forståelsen af og bevidstheden om vores rolle på Jorden og bidrager til den nødvendige og fundamentale omstilling af vores måde at tænke, handle og leve på.
EarthWays understøtter endvidere Himmelbjerggaardens vision og udvikling som inspirationscenter og samlingspunkt for videndeling og netværk omkring en bæredygtig udvikling, der bygger på de værdier og principper for ligeværdighed og bæredygtighed, der er beskrevet i ’The Earth Charter’ og FN's 2030 Verdensmål.
Efter Positive Trace Gathering 2022 fortsætter vi de aktive naturfestivaler med dette års permakulturfestival.
I samarbejde med Det Plantebaserede Permakultur Landbrugsfællesskab, Permakultur Danmark og Earth Ways inviterer vi ind til fire dage med praksiserfaring, naturgenopretning, fest, marked og musik.
Program kan ses her
Billetter kan købes her
Ofte bliver en Permakultur uddannelse undervist over 2 uger, men vi gør det lidt anderledes.
Denne PDC er hovedsalig online. Den praktiske del hvor vi mødes er vigtig for at du kan få berøring med jord, designs og forståelse af forskellige mønstre.
Vi har ca. 56 timer online og 8 timers praktisk og 8 timer hvor vi færdiggør det endelige projekt.
Altså 56 timer online og 16 timer hvor vi mødes.
Program kan ses her
Kursus bookes her
En af de vigtigste elementer i landskabsdesign eller bare et lille havedesign er vand. Permakultur har nogle fantastiske bud på hvordan vi kan gøre vanding nemmere, håndtere regnvand så det ikke bliver et fravær eller et problem.
Hold øje med vores kurser, så vil vi hurtigst muligt få Permakultur, vanding og dræning sat i kalenderen
Syntes du også det er fedt at arbejde og lære samtidig. Til Permablitz lærer vi at lave krydderispiraler, hügelbed, swales og andre fantastiske ting vil vores have, fælleshave eller landbrug.
Hold øje med vores kurser, så vil vi hurtigst muligt få sat PermaBlitz i kalenderen.
Permakultur underviser
Jesper Saxgren er Permakultur Diplomholder og har arbejdet med permakultur, siden han deltog i det første PDC-kursus i Danmark i 1987.
Hans primære kvalifikationer og væsentligste professionelle erfaringer ligger inden for områderne miljø/økologi, projektudvikling, uddannelse/folkeoplysning og internationalt projektarbejde.
Jesper har mere end 40 års erfaring inden for arbejdet med uddannelse og folkeoplysning som planlægger, underviser, kursusudvikler og konsulent. Han har udviklet, planlagt og gennemført såvel lange som kortere uddannelses- og kursusforløb, arrangeret workshops, konferencer og seminarer samt udarbejdet oplysnings- og undervisningsmateriale.
Inden for økologi- og miljøområdet har han arbejdet som projektrådgiver, planlægger, underviser og facilitator med agro-økologi, permakultur, økologisk byggeri, regenerativ land use planning, watershed and ecosystem management og climate change mitigation/adaptation i såvel Danmark som med NGO'er i Nepal, Ghana, Bolivia og Bhutan.
Han har udviklet, projekteret og iværksat samt medvirket til gennemførelsen af flere anerkendte forsøgs- og udviklingsprojekter inden for økologi- og miljøområdet, bl.a.:
Organisatorisk har han bl.a. været:
I dag er han næstformand i Ulandsudvalget i Økologisk Landsforening, Ambassadør for EARTH University i Costa Rica, medstifter af foreningen EarthWays samt Founding Trustee i The Regenerative Viticulture Foundation.
Medunderviser på online PDC-kurset med praktiske dage på Himmelbjerggården.
Dorte er uddannet fra 2016 og har siden arbejdet med adskillige Permakultur projekter både privat anlæg og offentlige parker.
Hun er permakultur certifikatholder og står Himmelbjergets Permakultur Festival til sommer og underviser på online PDC kursus, samt de mindre praktiske dage med undervisning på gården.
Hun har blandt andet:
Lou Langdon og Laura Barnkob er online undervisere på den online PDC, som du også kan tilmelde dig længere oppe. Møde dem og se mere om Permakultur online her
"Visionen er at skabe et inspirationscenter for bæredygtig udvikling. Et kreativt og samskabende fællesskab, der mødes omkring medansvarlighed"
Aslaug Færch Johnsen