Permakultur

Vi arbejder med Permakultur på Himmelbjerggården

Events og kurser 2023

Hvordan lærer vi at iagttage og læse naturen - at lytte, observere og imitere den? Hvordan lærer vi at arbejde med fremfor imod naturen og gøre vores samspil med naturen helende og regenererende? Hvordan designer vi økologiske helhedsløsninger ud fra naturens grundprincipper?

Permakultur giver dig

 • viden om bæredygtig, regenererende livsstil,
 • helhedstænkende design,
 • håb for en forsvarlig fremtid,
 • erfarne undervisere, der praktiserer permakultur,
 • en forståelse af naturen egne styrker
 • en grund til at gøre en forskel


Vores Permakultur udbud 2023


Vi har 20 ha jord, hvor store dele er skov og retræte-områder. Vi har også områder som vi gerne vil dyrke og bruge som læringsområder. Hvis du vil være med, så læs med her:


 • Himmelbjergets Permakultur Festival 3. - 6. aug foregår for første gang i 2023.
 • Online PDC - Permaculture Design Course certifikat opstart 20. aug med praktiske dage på Himmelbjerggården
 • Permakultur: Vanding eller dræning
 • PermaBlitz - arbejdsdage med praktisk læring

 

Undersøg mere nedenfor


EarthWays og Himmelbjerggården

Permakultur begivenhederne på Himmelbjerggården udbydes i et samarbejde mellem foreningen EarthWays og foregår på Himmelbjerggaarden i Ry tæt på Himmelbjerget midt mellem Skanderborg og Silkeborg. Gården består af et område på 20 ha beliggende i noget af Danmarks smukkeste natur, og der er 15 bygninger af forskellig størrelse og anvendelse spredt over området med et samlet areal på ca. 6000m2.


Det er EarthWays mission at fungere som læringsrum, mødested, tænketank, laboratorium, netværk for interessenter og vært for dialog, refleksion og eksperimenter, der med baggrund i den økologiske krise videndeler og udvider forståelsen af og bevidstheden om vores rolle på Jorden og bidrager til den nødvendige og fundamentale omstilling af vores måde at tænke, handle og leve på. 

 

EarthWays understøtter endvidere Himmelbjerggaardens vision og udvikling som inspirationscenter og samlingspunkt for videndeling og netværk omkring en bæredygtig udvikling, der bygger på de værdier og principper for ligeværdighed og bæredygtighed, der er beskrevet i ’The Earth Charter’ og FN's 2030 Verdensmål.

Permakultur begivenheder for sommeren 2023

Himmelbjergets Permakultur Festival 2023

Himmelbjergets Permakultur Festival - 3. - 6. august 2023


Efter Positive Trace Gathering 2022 fortsætter vi de aktive naturfestivaler med dette års permakulturfestival.

I samarbejde med Det Plantebaserede Permakultur Landbrugsfællesskab, Permakultur Danmark og Earth Ways inviterer vi ind til fire dage med praksiserfaring, naturgenopretning, fest, marked og musik.


Program kan ses her

Billetter kan købes her

Online PDC kursus

Vi udbyder online PDC - Permakultur uddannelse med 72 timers undervisning og både praktisk, teoretisk og design undervisning med opstart 20. aug. 2023


Ofte bliver en Permakultur uddannelse undervist over 2 uger, men vi gør det lidt anderledes.

Denne PDC er hovedsalig online. Den praktiske del hvor vi mødes er vigtig for at du kan få berøring med jord, designs og forståelse af forskellige mønstre.


Vi har ca. 56 timer online og 8 timers praktisk og 8 timer hvor vi færdiggør det endelige projekt.

Altså 56 timer online og 16 timer hvor vi mødes.


Program kan ses her

Kursus bookes her

Permakultur, vanding og dræning

En af de vigtigste elementer i landskabsdesign eller bare et lille havedesign er vand. Permakultur har nogle fantastiske bud på hvordan vi kan gøre vanding nemmere, håndtere regnvand så det ikke bliver et fravær eller et problem.


Hold øje med vores kurser, så vil vi hurtigst muligt få Permakultur, vanding og dræning sat i kalenderen

PermaBlitz

Syntes du også det er fedt at arbejde og lære samtidig. Til Permablitz lærer vi at lave krydderispiraler, hügelbed, swales og andre fantastiske ting vil vores have, fælleshave eller landbrug.


Hold øje med vores kurser, så vil vi hurtigst muligt få sat PermaBlitz i kalenderen.

Permakultur undervisere på Himmelbjerggården:

JESPER SAXGREN

Permakultur underviser

Jesper Saxgren er Permakultur Diplomholder og har arbejdet med permakultur, siden han deltog i det første PDC-kursus i Danmark i 1987. 

Hans primære kvalifikationer og væsentligste professionelle erfaringer ligger inden for områderne miljø/økologi, projektudvikling, uddannelse/folkeoplysning og internationalt projektarbejde.


Jesper har mere end 40 års erfaring inden for arbejdet med uddannelse og folkeoplysning som planlægger, underviser, kursusudvikler og konsulent. Han har udviklet, planlagt og gennemført såvel lange som kortere uddannelses- og kursusforløb, arrangeret workshops, konferencer og seminarer samt udarbejdet oplysnings- og undervisningsmateriale.

Inden for økologi- og miljøområdet har han arbejdet som projektrådgiver, planlægger, underviser og facilitator med agro-økologi, permakultur, økologisk byggeri, regenerativ land use planning, watershed and ecosystem management og climate change mitigation/adaptation i såvel Danmark som med NGO'er i Nepal, Ghana, Bolivia og Bhutan.

Han har udviklet, projekteret og iværksat samt medvirket til gennemførelsen af flere anerkendte forsøgs- og udviklingsprojekter inden for økologi- og miljøområdet, bl.a.:

 • Økologisk Værksted, Produktionshøjskolen i Fløng - et økologisk væksthus med integreret akvakultur og recirkulering af vand og organisk affald. 1984-90 (støttet økonomisk af bl.a. Undervisningsministeriet).
 • Aquadomen, Kolding Højskole – et økologisk undervisnings- og demonstrationsanlæg for plantebaseret spildevandsrensning. 1995-98 (støttet økonomisk af bl.a. Miljøministeriets Grønne Fond).
 • Life School Centret, - et trænings- og demonstrationscenter for bæredygtig naturressourceforvaltning og demonstration af bæredygtige byggemetoder og anvendelse af klima- og miljøvenlige lokale byggematerialer. 2006-13 (støttet og finansieret af DANIDA).

Organisatorisk har han bl.a. været:

 • Projektkoordinator for det CISU-finansierede projekt ‘Empower Small-Scale Bhutanese Farmers to Increase Food Security and Sustainable Livelihoods through Agro-Ecological Farming and Food Systems Development’ i Bhutan. 2017-2020.
 • Projektkoordinator, rådgiver og medlem af styregruppen for det DANIDA-finansierede alliance program ‘JIWAN - Jaladh Integrated Watershed and Natural Resources Management Program’ i Nepal i samarbejde med Care, Danish Forestry Extension og Foreningen for Folkehøjskoler. 2005-13.
 • Medlem af bestyrelsen for DIB, Dansk International Bosætningsservice.
 • Medlem af bestyrelsen for ’Netværket for Økologisk Folkeoplysning og Praksis’.
 • Medlem af Allpa Janpirina - Instituto de Regeneración Ecológica, Ouito Ecuador.

I dag er han næstformand i Ulandsudvalget i Økologisk Landsforening, Ambassadør for EARTH University i Costa Rica, medstifter af foreningen EarthWays samt Founding Trustee i The Regenerative Viticulture Foundation.

Medunderviser på online PDC-kurset med praktiske dage på Himmelbjerggården.


Dorte er uddannet fra 2016 og har siden arbejdet med adskillige Permakultur projekter både privat anlæg og offentlige parker.


Hun er permakultur certifikatholder og står Himmelbjergets Permakultur Festival til sommer og underviser på online PDC kursus, samt de mindre praktiske dage med undervisning på gården.

Hun har blandt andet:


 • designet og udført den offentlige skovhave i kulturgården i Herning
 • designet og rådgivet private haver til mere selvforsyning
 • af 2 omgange bestyrelsesmedlem og aktiv i Permakultur Danmark
 • Arbejder til dagligt som kostvejleder med speciale i plantemad
 • Mor til Nalini Johanne og gift med Dann
 • i fuld gang med at skabe et plantebaseret landbrugsfællesskab i Søhøjlandet - www.flojgaard.dk

DORTE FLØJGAARD

Online undervisere:


Lou Langdon og Laura Barnkob er online undervisere på den online PDC, som du også kan tilmelde dig længere oppe. Møde dem og se mere om Permakultur online her